Skip to Content
chevron-left chevron-right chevron-up chevron-right chevron-left arrow-back star phone quote checkbox-checked search wrench info shield play connection mobile coin-dollar spoon-knife ticket pushpin location gift fire feed bubbles home heart calendar price-tag credit-card clock envelop facebook instagram twitter youtube pinterest yelp google reddit linkedin envelope bbb pinterest homeadvisor angies

Boren Kitchen, Denver, CO

This design started with a 1980s brick ranch style home, with a kitchen remodeled 15 years earlier by same owners -Holly and Parrish Boren. They had grown tired of blonde maple cabinetry, dark granite tiles, and an awkward workflow. Holly had selected a new appliance package and we needed to locate all those built-ins. They expressed a desire for a blue/gray color palette(Parrish said “no blue please”), clean lines, and a modern edge. The Borens wanted to open the space up to the dining room and create a large multi-functional island

view of kitchen sink wall and pendant lights over bar

The Details

Andrew jumped right in and came up with an exciting plan–although there were a few design challenges along the way. The space was narrow and a long island stood the chance of looking like the proverbial “bowling alley” Holly had already purchased large, appliances and also wanted extra wide pantry pullouts and a tall wine refrigerator–where are we going fit all that? And finally, there was a furnace flu vent running through the proposed desk area that could not be moved.

Andrew’s design included a centerpiece island with a commercial range, a prep sink, and eating bar. Appliance disappear behind custom cabinet door panels. Using a contrasting walnut top wood turned 90 degrees, the long flow of the island turned into an interesting social zone at the end. By separating the freezer to the far left and the refrigerator to the far right the tall elements were separated out into individual zones. The pantry and wine refrigerator anchored the end. The flu vent was walled over, shortening the overall space but allowing a clean line at the desk area.

To complete the clean contemporary design a cool, gray painted cabinetry defined the perimeter and a dark alder stain was used on the island. Andrew also oversaw the final stone selection and implemented the floor tile in its intricate pattern.

Design Beyond Expectations